Nyheter

HemSol – hemsidan för dig som är sugen på solceller till villan

HemSol.se är en nylanserad hemsida som skall underlätta processen att investera i solceller för privatpersoner. Företagets mål är att öka mikroproduktionen av förnybar el i Sverige genom att göra solcellinstallationer så lönsamma, smidiga och problemfria som möjligt.

IDÉN FÖDDES UR en konversation ena grundaren, Elias, hade med en bekant som installerat en solcellsanläggning. Ett vanligt önskemål hos kunder är att installatörerna ska göra ett hembesök för att prospektera projektet samt uppskatta produktionspotentialen. På grund av stora ordervolymer och hög beläggning är det få aktörer som erbjuder kostnadsfria hembesök idag. Detta gör att förstudien för produktionspotentialen för solceller oftast åläggs fastighetsägaren. Samtidigt märkte Elias att det saknades en heltäckande informationskälla för solceller online, och idén till HemSol skapades.

Bra läge att investera

Sverige har dem senaste åren genomfört flertalet politiska reformer för att stimulera utbyggnaden av privata solcellsanläggningar. Ett exempel på detta är det statliga solcellsstödet som ger tillbaka 20% av den totala investeringskostnaden inklusive moms och installation. Sedan 2018 behöver man inte heller bygglov för solcellsinstallationer, så länge solpanelerna inte är integrerade i hustaket, eller väsentligt avviker från takets form.

Problemfritt underhåll

Att äga och driva en solcellsanläggning är i regel ett problemfritt åtagande. Den enda rörliga delen i en solcellsanläggning är växelriktaren, som förväntas hålla i ungefär 15 år. Själva solpanelerna håller så bra att många tillverkare ger garanti på minst 80% av produktionskapaciteten efter 25 år. När det kommer till smuts, löv och fågelspillning tvättas det i regel bort av vanligt regnvatten, medans snö ofta glider av panelerna av sig självt.

HemSol förenklar köpprocessen

När det kommer till att installera en solcellsanläggning finns det en del saker att undersöka. Exempelvis behöver din huvudsäkring vara av tillräckligt stor, och i regel krävs det även att din elmätare byts ut av din nätägare. På grund av detta har HemSol sammanställt en fullständig steg-för-steg guide för installationsprocessen.

En annan hjälpsam resurs företaget tagit fram är solcellskalkylatorn, som tillåter användaren att räkna på produktionspotential, prisuppskattning och lönsamhet för en solceller på sitt egna tak.

Läs mer om företaget på Hemsol.se.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay