Nyheter

Helsingborgshem och Serneke bygger 198 bostäder på Drottninghög

I dagarna blev det klart att Boverket beviljat Helsingborgshems nybygge Stadskvarteret på Drottninghög investeringsstöd på cirka 48 miljoner kronor. Projektet är bland de största i Helsingborgshems historia.

Stadskvarteret omfattar nybyggnation av 198 bostäder i två kvarter – radhus och flerbostadshus med lokaler i bottenplan. Det ingår också att utveckla bostadsrätter, ett flerbostadshus med 16 lägenheter och 10 radhus. Totalentreprenör är Serneke och ordersumman uppgår till 290 miljoner kronor.

– Det är ett av våra största projekt i modern tid och det bidrar till den fortsätta utvecklingen av hela Helsingborg, säger Karl Martell, byggchef, Helsingborgshem. Vi är oerhört glada att vi har fått investeringsstödet, det betyder att vi kan bygga attraktiva bostäder till en lägre månadskostnad. Vi ser fram emot ett fint projekt och ett bra samarbete med Serneke, säger Karl Martell.

Byggstart blir till sommaren, så snart rivningen av Grönkullagatan 1, 3 och 7 är klar. Norra kvarteret beräknas stå klart hösten 2022 och södra kvarteret sommaren 2023.

I samband med rivningen återanvänder vi material till våra andra hus på Drottninghög. I dagsläget är det klart att vi återbrukar trappräcken och några diskbänkar. Vi fokuserar på att återbruka byggdelar som har hög klimatpåverkan vid nytillverkning till exempel stål, betong och tegel, berättar byggprojektledare Christine Delander Eksten.

I Sernekes avtal med Helsingborgshem, som är ett allmännyttigt bostadsbolag ägt av Helsingborgs stad, ingår samarbete kring arbetsmarknadsprojekt Rekrytera, ett projekt som syftar till att hitta effektiva vägar ut på arbetsmarknaden för arbetssökande på Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal.

– Det är fantastiskt roligt att bygga och utföra detta projekt tillsammans med Helsingborgshem. En bonus är Rekrytera där vi ska jobba med sociala aspekter i linje med Sernekes värdegrund att ge tillbaka till samhället och nästa generation, säger Hans Ottoson, arbetschef på Serneke.

De nya bostäderna på Regementsvägen riktar sig till en bred målgrupp, med en stor variation av lägenheter.

– Här ska det vara enkelt att leva och vi uppmuntrar till en hållbar livsstil. Här kan du hyra eller köpa, bo stort eller litet, ensam eller tillsammans – allt i en stadsmiljö med mycket grönska och plats för nya möten, avslutar Christine Delander Eksten.

Illustration: Jaenecke arkitekter