Nyheter

Historiskt kvarter nominerat till Årets Bygge 2020

En skrotad pålningsmetod räddade det historiska kvarteret i Göteborg. Nu är Kvarteret Högvakten nominerad till Årets Bygge 2020. Det är de 10 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2019, som gör upp om titeln. Vinnaren koras vid Byggforum på Courtyard by Marriott i Stockholm den 31 mars.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

– Totalrenovering och grundförstärkning av ett historiskt kvarter mitt i centrala Göteborg kräver sin planering – men även förmågan att tänka om när det uppstår problem. “Hade vi inte ändrat pålningsmetoden hade projektet fått svårt att klara budgeten, säger Svante Thun, på Higab.

I mitten av 1700-talet uppfördes stenhusen Stadshuset, Wenngrenska Huset och Strömska Huset på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Tillsammans med Börsen som byggdes cirka 100 år senare bildar de fyra anrika byggnaderna kvarteret Högvakten.

Tidigare satt stadens politiker här och om det fortsatt att vara så hade berättelsen blivit annorlunda. För när de folkvalda 2014 permanent flyttade till Rådhuset ett stenkast bort öppnade sig möjligheten att äntligen ta itu med den renovering och grundförstärkning som så väl behövdes.”

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Kvarteret Högvakten och se filmreportaget om projektet här: https://byggindustrin.se/artikel/arets-bygge/kulturhistoriska-hogvakten-redo-framtiden-29097