Nyheter

Aktivt arbete mot lägenhetsfusk: 50 procent fler lägenheter till bostadskön under 2019

Tack vare arbetet mot svartkontrakt och otillåten andrahandsuthyrning kunde Stockholmshem under 2019 frigöra 215 lägenheter till bostadsförmedlingens kö. Det är drygt 50 procent fler än under 2018.

På det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem arbetar tre hyresjurister aktivt mot oriktiga hyresförhållanden. Fusket med olovlig andrahandsuthyrning, skenbyten och svarthandel med hyreskontrakt är utbrett.

Från den 1 oktober 2019 är det ett brott att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra.

– Vi har inte prövat något ärende mot den nya lagen än eftersom den gäller andrahandsuthyrningar efter den 1 oktober. Vi står i startgroparna och tror att det kan rassla till framöver, säger Thomas Mundebo, chef på Stockholmshems hyresjuridiska enhet.

En tydlig trend och ett växande problem är att allt fler hyr ut sin lägenhet via förmedlingstjänstersom exempelvis Airbnb:

– En bostad som man uppenbarligen inte behöver för att bo i själv ska gå till de som står i bostadskö. Den ska inte användas för att tjäna pengar. Det är dessutom otryggt för grannarna att inte veta vem som bor och rör sig i huset. Med den nya lagen blir det lättare för oss att agera och snabbare kunna säga upp de som fuskar, säger Thomas Mundebo.

Under 2019 ledde Stockholms arbete till att 215 lägenheter kunde frigöras och lämnas till bostadsförmedlingens kö, jämfört med 143 året innan. Mellan 2016 och 2019 är ökningen cirka 80 procent.

– Bolagets arbete mot oriktiga hyresförhållden har gett resultat över förväntan. Att arbeta aktivt på det här sättet är viktigt för att komma åt organiserad brottslighet och osund trångboddhet, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshems styrelse.

Foto: Bengt Alm