Nyheter

FMF och FEI samarbetar för att kompetensutveckla mäklare

Fastighetsmäklarförbundet FMF och utbildningsföretaget FEI samarbetar för att fler mäklare ska vidareutbilda sig under 2020. Målsättningen är att göra utbildningar mer tillgängliga och i förlängningen möta marknadens krav på bättre rustade mäklare.

– Det ska vara lätt att skaffa sig ny eller fördjupad kunskap. Nu utvecklar vi enklare utbildningsformer som fler fastighetsmäklare ska kunna ta till sig, säger Fredrik Edborg, affärsutvecklingschef FEI.

Samarbetet mellan FMF och Företagsekonomiska Institutet (FEI) inleddes redan 2017. Målsättningen var att tillsammans kunna nå ut till fler som vill utbilda sig till fastighetsmäklare och arbetsgivare som vill erbjuda sina anställda fortbildning.

Sedan 2018 driver FEI även inspirationsbloggen Vår mäklarresa på FMF:s hemsida som ska visa på hur det kan vara att studera till mäklare. Under 2020 fördjupas samarbetet ytterligare, där nya utbildningsformer tas fram för att bredda utbudet och göra kurserna mer lättillgängliga för alla befintliga fastighetsmäklare och andra inom branschen som vill kompetensutvecklas ytterligare.

Bland annat kommer FMF att erbjuda kortare webbinarium som berör aktuella ämnen inom fastighetsmäklarbranschen. Enligt FMF:s vd Jenny Stenberg är det fördjupade samarbetet och utvecklingen av kursutbudet ett viktigt steg mot målet att höja mäklaryrkets anseende i samhället.

– Det är väldigt svårt att vidareutbilda mäklare eftersom de har så otroligt lite tid över, därför måste tillgängligheten öka. Vi vill höja kvaliteten inom branschen och få fler att utbilda sig kontinuerligt, man är inte färdig bara för att man är klar med en utbildning, man måste hålla sig uppdaterad hela tiden och vässa sina kunskaper. Eftersom marknaden är stabil nu hoppas vi att fler mäklare kommer att ha mer tid att lägga på utbildning, säger Jenny Stenberg.

Samarbete leder till förändring

FEI har gedigen erfarenhet av en rad olika utbildningsformer för människor i karriären inom bland annat ledarskap, ekonomi, juridik, försäljning, marknadsföring och HR. Idag driver de Sveriges största uppdragsutbildning för blivande fastighetsmäklare på 120 hp. Fredrik Edborg hoppas att det fördjupade samarbetet med FMF ska leda till att fler får upp ögonen för utbildningarna och att insatserna de gör tillsammans ska leda till positiva förändringar i branschen.

– De som arbetar som fastighetsmäklare idag ska ha en bred utbildning bakom sig och kunskap inom otroligt många olika områden. Vi vill såklart att mäklaryrket ska uppfattas som seriöst och hoppas kunna locka fler människor med drömmar om en karriär som fastighetsmäklare, avslutar Fredrik Edborg.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay