Nyheter

Ikea den lysande stjärnan på Dassault Systèmes jättekonferens

När det ledande företaget på design- och CAD-mjukvaror ska visa vad man går för bjuder man in Ikea på sin konferens. Häng med på en tur bland allas favoritlitteratur: instruktionsanvisningarna för att sätta ihop Ikeamöbler.

Alla leverantörer av riktigt avancerade IT-lösningar drömmer om att kunna presentera tillämpningar för deras produkter som är relevanta för de allra flesta människor i deras vardag och som är enkla att förstå.

Frågan är om någon har lyckats bättre med det än den franska mjukvarujätten Dassault Systèmes när man nyligen hade med Ikea på sin virtuella konferens 3dexperience World 2021.

Ett team från Ikea berättade om hur det går till att ta fram instruktionsanvisningarna för att sätta ihop möbler. Det finns en hel avdelning, Ikea Communications, som förutom att ta fram instruktionsblad också jobbar med bilder, guider och annan information.

Det är ingen liten verksamhet, eller vad sägs om att producera instruktioner för 3 500 varor per år? Liksom att skapa 3 000 3d-modeller i form av bilder och 3 500 interaktiva 3d-modeller.

Som med alla andra arbetsuppgifter som först verkar enkla visar det sig att det finns mer att tänka på med instruktionsbladen än de flesta antagligen tror. Och det är här Dassault Systèmes mjukvaror kommer in i bilden, därav Ikeas närvaro på konferensen.

Det räcker absolut inte med att de som ska göra instruktionerna själva skruvar ihop de fysiska möblerna, vilket de som designade möblerna förhoppningsvis har gjort innan. Hela processen gås igenom i detalj med Dassault Systèmes designmjukvara, eller CAD-program.

Här spelar funktionalitet i designmjukvaran en stor roll:

– Jag går först igenom hela processen baklänges. Möjligheten att jobba med vektorbilder är viktig vad gäller bildkvalitet och för att hantera olika storlekar på bilder, berättar David Andersson, grafisk kommunikatör på Ikea under konferensen 3DEXPERIENCE World.

Lustigt nog visar han arbetsmomenten med en pall av samma sort som undertecknad har skruvat ihop själv och har stående i sitt hem. Men David Anderssons arbete handlar inte bara om praktiska detaljer, som att plocka isär möbler i deras beståndsdelar på bildskärmen:

– Att göra en instruktion för att sätta ihop möbler är som att berätta en historia. Man börjar enkelt, tar de stora delarna tidigt så att kunden får en snabb belöning och beskriver en sak i taget.

Han understryker vikten av att använda en plattform med olika mjukvaror som delar på samma data. De olika mjukvarorna på plattformen får alltså direkt tillgång till förändringar som görs med andra delar. En typ av data som hanteras med Dassault Systèmes mjukvara är så klart texterna i instruktionerna:

– Vi tar fram instruktioner på 38 olika språk. Vi funderar på hur vi kan utveckla dem, till exempel göra dem interaktiva och hur vi kan skapa innehåll för mobiler, säger Anne Mansfeldt, kommunikationschef för förpackningar och butiker på Ikea.

Det var förstås inte bara Ikea som var aktiva på konferensen 3DEXPERIENCE World 2021. Dassault Systèmes bjöd på 328 sessioner under fyra dagar, med start 8 februari. Lägg till det numera obligatoriska inslag på onlinekonferenser som virtuella träffar för deltagare. Många sessioner var på avancerad teknisk nivå, men det fanns också plats för mer allmänna ämnen med samhällsanknytning.